Sal Santenbrug onthuld

Op 6 september is in het Amsterdamse Tuindorp Oostzaan de Sal Santenbrug gedoopt. De brug bevindt zich op de kruising Meteorenweg/Kometensingel en is al in 1958 gebouwd, ook al had hij tot voor kort geen naam. Sal Santen was de schoonzoon van Henk Sneevliet, die hij vereeuwigde in het werk Sneevliet: Rebel (1971).

Sal Santen (1915-1988) werd geboren in een joods socialistisch schoenmakersgezin. Hij woonde van 1922 tot 1929 in Tuindorp Oostzaan, een buurt waarover hij later schreef in boeken als Jullie is Jodenvolk, Saartje gebakken botje en De kortste weg. Elsbeth Etty zegt over deze werken: ‘als geen ander heeft hij Amsterdam-Noord in de Nederlandse literatuur vereeuwigd.’ De boeken zijn allemaal digitaal toegankelijk gemaakt door de Joodse Bibliotheek.

Tijdens de onthulling van het naambordje, door Santens kleinkinderen, sprak Etty over zijn leven en schrijverschap en lazen zijn kinderen voor uit zijn werk. In Het Parool verscheen een artikel over de onthulling van het nieuwe naambordje op de brug.