[Hierboven een fragment van het artikel dat in De Telegraaf verscheen]
In juli 1921, honderd jaar geleden, was Henk Sneevliet aanwezig bij de oprichting van de Communistische Partij van China. Als afgevaardigde van Lenin en de Comintern speelde Sneevliet een belangrijke rol in de vroege ontwikkeling van de Chinese partij. Verschillende dagblad besteden daarom aandacht aan Sneevliets leven en zijn activiteiten in China.
Trouw verzorgde de aftrap, met een uitgebreid interview met Sneevliet-kenner en China-specialist Tony Saich. Saich bespreekt Sneevliets activiteiten in China en de invloed die hij er nog altijd heeft. Toch denk Saich niet dat hij het eens zou zijn met het huidige Chinese regime: “Ik denk dat hij zich te pletter zou schrikken van de meedogenloze aard van de Chinese samenleving, de manier waarop arbeiders en boeren worden behandeld.”
Ook De Telegraaf berichtte over het honderdjarige bestaan van de Chinese partij en de manier waarop China naar Sneevliet kijkt. De krant interviewde niet alleen Saich, maar ook Ron Blom, die lid is van het Sneevliet Herdenkingscomité. Blom beaamt wat Saich al eerder zei: “Hoe China nu wordt geregeerd, komt totaal niet overeen met de opvattingen die Sneevliet destijds had.”
Het Algemeen Dagblad, ten slotte wijdt een uitgebreid artikel aan Sneevliets invloed en activiteiten in China. Wat de krant vooral opvalt, is dat Sneevliet in China bekender is dan in Nederland én dat Sneevliet in China misschien wel de bekendste Nederlander is: “Geen Vincent van Gogh of Johan Cruijff: Henk Sneevliet is de bekendste Nederlander in China”.
Ook het historische radioprogramma OVT besteedt aandacht aan de Nederlander die de Chinese communistische partij oprichtte. Sinoloog Henk Schulte Nordholt belicht Sneevliets activiteiten en blijvende invloed in China.