Tentoonstelling over Joodse werkkampen

In het Amsterdamse Bos werden tijdens de bezetting speciale werkkampen opgezet voor joodse mannen, die er verplicht te werk werden gesteld. Een tentoonstelling vertelt over hun tragische geschiedenis.

Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden.

Gemengd gehuwde mannen tewerkgesteld in het Boschplan, 1944. Collectie Joods Historisch Museum

In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen speciaal voor joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter en voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor.

De tentoonstelling belicht deze weinig bekende schaduwzijde van de geschiedenis van het Amsterdamse Bos, aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, objecten, documenten en film. In het Amsterdamse Bos is een wandelroute uitgezet langs locaties waar is gewerkt.

Een van de mannen die er tewerkgesteld was, was Sal Santen, de schoonzoon van Henk Sneevliet. Zijn dochter Ellen Santen las in het kader van de expositie voor uit zijn dagboek. Dat is hier terug te zien.